Rouwverwerking
Een ingrijpende gebeurtenis, zoals het verlies van een dierbare, laat vaak diepe sporen achter. Het raakt niet alleen aan de emotionele pijn van het gemis, maar heeft ook aanzienlijke invloed op diverse aspecten van je leven. Het kan je gevoel van verbondenheid, wereldbeeld, zelfbeeld, idealen, waarden en toekomstmogelijkheden ingrijpend beïnvloeden. In deze moeilijke tijd van rouw, waarin initiële gevoelens van woede, wanhoop en angst plaatsmaken voor verdriet en depressie, ontstaat vaak twijfel en onzekerheid.
Vaak ontstaat nu een fase van het opnieuw beoordelen en afstemmen. Dit omvat het omgaan met beperkingen, het identificeren van nieuwe mogelijkheden en het opnieuw beoordelen van doelen. Het vereist zowel loslaten en berusting als het aangaan van nieuwe uitdagingen. Daarnaast is het essentieel om te leren van gemaakte fouten zonder jezelf onnodig schuldig te voelen.
Rouw gaat gepaard met drie kerntaken die op verschillende manieren en volgorden worden verwerkt:
- Het loslaten van de overledene.
- Het onderhouden van relaties met anderen die kunnen helpen bij het verwerken van het verlies en de gevolgen ervan.
- Het behouden van een bevredigend zelfbeeld.
Hoewel emotionele verwerking intellectueel gezien neerkomt op heroriëntatie en gedragsmatig op het verminderen van emotionele en depressieve reacties, begrijpen we dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan.
Wij zijn er echter om je te ondersteunen bij dit proces van emotionele verwerking, zodat je uiteindelijk op een gezonde manier kunt omgaan met je verdriet en verlies. We streven ernaar je te helpen een plek te vinden voor de pijn en het gemis, zodat je uiteindelijk weer ruimte kunt geven aan het leven.